torsdag 23. juni 2011

Verdt å se i Trondheim by ♥Trønder Avisa har laget en oversikt over Trondheims attraksjoner og hva som er verdt å se. Vi er spesielt imponerte og fornøyde med punkt nr.12
1)Ta trikken. Den alltid utrydningstruede Gråkallbanen frakter sine passasjerer stødig opp og ned fra Midtbyen til Lian, i hjertet av Bymarka. I partier av traseen har man panoramautsikt over byen. Trikketuren starter i St. Olavs gate.
2) Gå på kamp. Sesongen er i gang. Fotballinteressert eller ikke, det er en opplevelse å se Rosenborg på Lerkendal. Sjekk www.rbk.no for hjemmekampdager.
3) Ta en hvil på Bjørnstjerne Bjørnssons ja-benk i Steinberget. 16. mai 1858 erobret Bjørnstjerne Karoline Reimers hjerte i et romantisk øyeblikk før han la byen for sine føtter som gjestende sjef på byens teater. I dag står «ja-benken» som et lite kjent kulturminne ved grøftekanten, klar for nye allianser og utfordrende samliv.
4) Møt våren på Ladestien, og finn hvilepulsen på Sponhuset i Ringvebukta. Det sjarmerende vertshuset i fjæresteinene har førsteklasses utsikt mot Fosen, Frosta og Skatval og menyen er innholdsrik nok til å mette både små og store munner. Se www.sponhuset.no for kart og mer info.
5) Opplev et ellevilt teater. Trondheim har scener og repertoar for enhver smak. Storsatsningen ”Rock `n` roll Wolf” på Trøndelag Teater gjenoppfrisker minner for 70- og 80-tallsbarna, og vil nok lage nye minner for nye generasjoner. Familiemusikalen har fått strålende anmeldelser fra kritikerne.
Se www.trondelag-teater.no for program.
6) Hils på en ekte ”bartkaill”.
7) Gjør som rundt 400.000 andre årlige besøkende. Besøk nasjonalhelligdommen Nidarosdomen, og kombiner det med en titt på Riksregaliene og en tur innom Erkebispegården. Norges største katedral er et levende gudshus, populær konsertarena og skattet museum, og i snart tusen år har både konger, krøplinger, prelater og pilegrimer søkt trøst og nåde i det mektige kirkerommet. På sommeren kan besøket toppes med en tur i tårnet.
8) Gå fra hytte til hytte i Bymarka. Gjør en miniatyrversjon av hytte til hytteturen i den bynære naturen. Elgsethytta, Grønlia, Rønningen, Lavollen og Skistua har i årtier fristet markatravere med nystekte vafler og kaffe. Et utmerket rutenett med god skilting sikrer stø kurs også for dem uten retningssans.
9) Ta en familiedag i Pirbadet. Uslåelig aktivitet for ungene!
Mat og drikke:
10) Sushi er trendmat, men i Nord-Trøndelag er det ikke en eneste sushibar å oppdrive. Den japanske hverdagsmaten av rå fisk er rene helsekosten. I Trondheim kan det prøves ut hos Sushi Bar ved Ravnkloa.
11) Ta middagen i Tyholttårnet og få byens beste utsikt med på kjøpet.Tårnrestauranten Egon rager 74 meter over bakken og roterer rundt så man får sett hele byen i løpet av en time.
12) Spis en cupcake. Trøndelags eneste cupcakebakeri og kafé åpnet i fjor sommer, og har blendet både søtmonser, bloggere og journalister med sine lekre kaker og stilfulle, søte interiør.
Fairytale Cupcakes holder til i Repslagerveita på Leütenhaven.
13) Prøv en kopp kaffe hos verdensmestre i kaffelaging. I snart 15 år har baristaene hos Dromedar servert sin prisbelønte drikk til kaffetørste trøndere.
Dromedar har etter hvert fått kaffebarer spredd ut over hele byen: Bakklandet, Nordre gate, Olav Tryggvasons gate og Bakke bro.
Shopping:
14) Shop till you drop! Trønderhovedstaden har en mengde nisjebutikker innen mote og interiør. Ser du ”rundt hjørnet” finner du de beste godbitene, som for eksempel Cornelias Hus i Jomfrugata.
Butikken har vokst til og nærmest bli en livsstilsbutikk, med det meste til hjemmet – mye innen ”shabby chic”-stilen. Godt utvalg innen klær til dame og barn.
15) Om du har sans for design som nødvendigvis ikke er fra IKEA, kan byens selverklærte staseligste butikk, Stas Vintage, være verdt byturen. Håndplukkede klær, smykker, sko, lamper og designinteriør fra 50-, 60- og 70-tallet fyller lokalet nederst i Munkegata.
16) Besøk en platebutikk. Det finnes ingen i hele Nord-Trøndelag lenger. Både Platekompaniet (Munkegata) og Volum Musikk & Film (Nordre gate) går du deg lett på i Midtbyen.
17) Skaff deg ei verdensberømt T-skjorte på Håkki, en liten butikk med begrenset åpningstid på Bakklandet. Håkki kombinerer mote og kunst krydret med historier fra bygde-Sverige. Kule T-skjorter med en stor tilhengerskare.
18) Ting og tang du ikke visste du har bruk for skaffes hos Søstrene Grene. Eller mye du kan ha bruk for, – som en karnevalsdrakt til vesla, stearinlys, et skrutrekkersett, et lerret eller et par fargerike espressokopper.
Den velassorterte forretningen i Olav Tryggvasons gate sjarmerer kunder med søstrenes reisehistorier og lave priser.
Overnatting:
19) Før eller siden bør du unne deg en overnatting på ærverdige Britannia Hotel i Dronningens gate. Det over 100 år gamle hotellet har huset filmstjerner, kongelige, polfarere og olympiske mestere.
20) Finn pilegrimen i deg og losjer på Nidaros Pilegrimsgård, idyllisk beliggende ved Nidelvens bredd og utsikt til Nidarosdomen. Pilegrimsgården ønsker gjester med og uten pilegrimsstav velkommen.
Finn mer info på www.pilegrimsgarden.no.

2 kommentarer: